Styrelsen

Styrelsen

Anders Haglund

Varför har du engagerat dig i Opphem Malt?
När vi, ungefär samma gäng, satt på whiskyprovning efter whiskyprovning och sa ”Hur svårt kan det vara?”, så var vi ju helt enkelt tvungna att bevisa att det går. Och lever man på en liten ort så måste man tillsammans se till att det händer saker.

Vilken är din relation till whisky och öl?
Jag dricker båda med stor glädje, var för sig eller tillsammans. Men jag är absolut ingen kännare och kan ändra smak från den ena gången till den andra.

Har du någon vision om Opphem Malt om 10 år?
Då har vi en pågående produktion av whisky och öl, där vi hittat en egen stil och plats på marknaden. Vi är ingen stor aktör men det finns en ekonomisk bärighet. Personligen är jag fortfarande en del av verksamheten och kan glädjas åt att få dricka saker som jag var med och hällde på tunna i mitten av 20-talet.

Är det något i det pågående arbetet som hittills överraskat dig?
Den positiva inställningen hos kommun och myndigheter, aldrig svårigheter, bara lösningar – egentligen ingen överraskning, men ändå. Att allt tar längre tid än man tror, trots att man tror att det ska ta längre tid än man tror – ingen överraskning det heller alltså. Hur oändligt mycket det är som man inte kan, men man behöver lära sig.

Anders Ljungberg

Varför har du engagerat dig i Opphem Malt?
Framförallt för att det är roligt och en utmaning som kräver engagemang, vilja och en massa olika kompetenser. Det är få förunnat att se ett mikrodestilleri växa fram hemmavid där fritid och arbete kan kombineras och där olika generationer är med i projektet. Det är en viktig faktor som kommer ge en långsiktig bärkraft.

Vilken är din relation till whisky och öl?
Den blir bara bättre med åren. Whisky ville jag tidigare helst bara ha den rökigaste, men ser numera många fler nyanser som passar bra vi olika tillfällen. Vad gäller öl så är det en utmärkt måltidsdryck eller törstsläckare.

Har du någon vision om Opphem Malt om 10 år?
Då säljer vi öl gjord på Mellangårdens humle direkt i ”Opphem Malts ölbutik”. Vårt första whiskylager är inom kort fyllt till brädden med tunnor av ek från Opphem och behöver utökas. Tankar på att också starta någon form av kompletterande café, pub eller restaurangverksamhet i en annan del av logen gror.

Är det något i det pågående arbetet som hittills överraskat dig?
Den stora samarbetsvilja som kommun och myndigheter har. Det engagemang som finns bland aktieägare och andra i att bidra på olika sätt. Att vi faktiskt nu redan har bygglov och pengar till att bygga lokal och avlopp och att bygget nu pågår.

Annika Haglund

Varför har du engagerat dig i Opphem Malt?
Idén kom upp på en pubkväll i Opphem, jag var inte själv där. Men så hörde jag om idén och jag tyckte det lät som en bra idé, att det händer något i vår lilla bygd. Jag tycker det är kul med det småskaliga.

Vilken är din relation till whisky och öl?
Jag är i stort sett helnykterist och skulle jag dricka något så blir det varken whisky eller öl. Om jag köper det någon gång så går jag mest på flaskans utseende, de brukar ha små partier av mer ovanliga ölsorter på systemet, det tycker jag är kul.

Har du någon vision om Opphem Malt om 10 år?
Då har vi en whiskyproduktion igång, förhoppningsvis kan vi vara med i Systembolagets sortiment också. Och kanske har vi lite gårdsförsäljning. Vi ska ha goda och fint utformade produkter, jag gillar design. Kanske har vi också ett litet café där vi kan sälja fika. Vi producerar vår egen humle. Jag tror inte vi är rika men vi har roligt.

Är det något i det pågående arbetet som hittills överraskat dig?
Nej det kan jag inte säga. Jag visste att den här satsningen tar tid, kostar pengar och kräver byråkrati.

Helena Filipsson Nyström

Varför har du engagerat dig i Opphem Malt?
Ur mig kan det spruta ut idéer om stämningen är den rätta. En förflugen tanke blev till ord under en kväll på Opphems pub 2017. Den fick grogrund och växte sig starkt bland den manliga delen av styrelsen. Varför inte försöka? I Opphem kan vi göra det omöjliga möjligt, men inte utan våra starka kvinnor! Jag gillar att skapa nytt och att gå vägar jag inte förut gått, och bidra till realiseringen av en dröm.

Vilken är din relation till whisky och öl?
Ursch och fy! Inte gott! Men hantverket är intressant, särskilt förmågan att förändra smak efter råvaror, och jag väntar fortfarande på champagneölen! Det är också häftigt att Opphem Malt tar i anspråk alla våra kompetenser. Bortsett från att vi är på vår gård, så är mitt huvudsakliga bidrag att utforska möjligheter.

Har du någon vision om Opphem Malt om 10 år?
Då säljer vi vårt eget öl och det är dags för oss att prova vår första whisky som lagrats i fem år.

Är det något i det pågående arbetet som hittills överraskat dig?
Det som vi ensamt inte förmår, förmår vi tillsammans. Så många nya sidor har vi lärt känna av människor som blivit nära vänner. Omisstaglig optimism, enormt byggpraktiskt kunnande, entusiasm, glöd, gröna fingrar, god mat och vänskap.

Johan Bergstedt

Varför har du engagerat dig i Opphem Malt?
När jag var 42 år gav jag mig själv i nyårslöfte att ”i år ska jag lära mig dricka whisky”. Då tyckte jag inte om det. Men nu, 25 år senare, gillar jag whisky skarpt så det nyårslöftet gick ju bra. När jag blev tillfrågad om den här idén så kändes det som ett omöjligt projekt, och därför var det fullständigt oemotståndligt att inte hänga på.

Vilken är din relation till whisky och öl?
Jag tillhör mellanölsgenerationen så jag gick direkt från modersmjölk till mellanöl. Whisky dricker jag som sagt gärna numera och håller också i whiskyprovningar.

Har du någon vision om Opphem Malt om 10 år?
Då har vi invigt vårt besökscentrum med servering och shop. Vi har också planer på att bygga vår nästa lagerlokal för whiskyfaten.

Marie Stridh

Varför har du engagerat dig i Opphem Malt?
För mig handlar det mycket om Opphem – att vi gör saker ihop, att vi kan förverkliga en sån här idé. Det blir en social grej, det är roligt helt enkelt.

Vilken är din relation till whisky och öl?
Whisky har jag lärt mig dricka under de senaste 15 åren. Numera tycker jag om det, men inte alla sorter. Och öl – jag är ingen öldrickare men kan njuta av en öl i solen. Annars är jag mer åt vinhållet. Men jag tycker det är kul att det går att göra god öl, det är mycket liknande processer som i bakning. Vi börjar snart brygga vår egen öl.

Har du någon vision om Opphem Malt om 10 år?
Ölbryggningen är etablerad och vi har etablerat ett litet whiskydestilleri, vi har några tunnor som ligger och väntar.

Är det något i det pågående arbetet som hittills överraskat dig?
Vi är ett litet gäng som brinner så starkt för detta. Vi har en stark vision men är också realistiska. Det som jag verkligen är positivt överraskad över är att det är så många som sluter upp på vår vision. Många som har samma värdegrund som vi själva – att stötta lokala projekt, stötta andras idéer och tankar. En del har pytsat in pengar, en tusenlapp eller mer, andra gräver och bygger eller hjälper till på annat sätt. Det är häftigt!

Mattias Johannesson

Varför har du engagerat dig i Opphem Malt?
För mig fanns ingen tvekan när jag fick höra om projektet, jag hade ångrat mig annars. Jag är redan engagerad i några andra svenska whiskydestillerier. Nu bor jag i Linköping men har mitt ursprung i Österbymo så då är det förstås roligt att bli en del av ett lokalt destilleri också. Det finns ju bara två möjliga utgångar: Om det blir succé så är det ju inget att ångra. Och om det inte blir det – ja, då skulle jag ångra att jag inte hjälpte till.


Vilken är din relation till whisky och öl?
Till whisky har jag en lång och trevlig relation. För 25 år sen besökte jag ett första destilleri, i Skottland. Sen dess har jag besökt 60 olika destillerier, från Kalifornien i väster till Japan i öster. Jag är en riktig whiskynörd – förutom att det är gott är det kul med historien, storytellingen och att det blir så många olika smaker av samma
process. Jag skriver själv om whisky i olika forum. Vad gäller ölen så är jag inte lika nördig, men jag brygger öl hemma.


Har du någon vision om Opphem Malt om 10 år?
Då har vi egna produkter, gårdsförsäljning och provningar. Och vi finns med i Malt Whisky Yearbook. Om man finns med där, då finns man.

Är det något i det pågående arbetet som hittills överraskat dig?
Egentligen inte. Men det är mycket jobb. Och det är skoj. Hålet blir djupare ju mer man gräver.

Torbjörn Stridh

Varför har du engagerat dig i Opphem Malt?
Det är spännande att se om man kan få till ett bränneri, om det går att genomföra. Jag vill lära mig mer om hur whisky och öl tillverkas, hela processen fram till att det är klart, se hur det går att få fram olika smaker. Jag skulle gärna se att vi får fram tre, fyra olika standardsorter av öl och utifrån det experimentera vidare. Och så är det en kul social grej att engagera sig i. Whisky vet jag inte mycket om så där får jag lära mig från grunden.

Vilken är din relation till whisky och öl?
Jag tycker om både whisky och öl. När det gäller öl har jag alltid varit en typisk Lagermänniska men nu ska det bli spännande att utforska nya sorter.

Har du någon vision om Opphem Malt om 10 år?
Då tror jag att vi har ett bryggeri och att vi har kommit igång med vår whiskytillverkning, kanske så att vi har kunnat börja smaka av våra whiskysorter.

Är det något i det pågående arbetet som hittills överraskat dig?
Att det är så pass enkelt att göra ett gott öl. Och samtidigt svårt att göra om det och få till samma smak igen, det är så många olika parametrar i tillverkningen. Vi har provat, vi är inne på åttonde, nionde satsen, just nu bubblar champanjeöl.